Vertrouwens Contactpersoon ( VCP ) bij Dynamo.

altZeg Jolanda, stel je eventjes kort voor:

Mijn naam is Jolanda Kuipers, 41 jaar, gehuwd met Gerjan en we wonen op de Ruwenhofstraat 31 in Neede. Ik speel bij Dynamo dames 4. Via   de NOC*NSF heb ik diverse VCP-trainingen – en bijeenkomsten gevolgd.

Wat doet een contactvertrouwenspersoon?

Een vcp is een door de vereniging benoemd onafhankelijk persoon  met 3 verschillende taken:

  1. De eerst opvang bij een melding bij ongewenst gedrag.
  2. doorverwijzingen doen
  3. advies aan bestuur geven over preventie en beleid ongewenst gedrag.

Wat is ongewenst gedrag ?

Definitie van ongewenst gedrag is:  “elke vorm van (seksueel-) gedrag of (seksuele-) toenadering, in verbale, non-verbale of fysieke zin, opzettelijk of onopzettelijk, die door de persoon die het ondergaat als ongewenst of gedwongen wordt ervaren”.

Als ik het kort door de bocht wil zeggen: alle gedrag waarvan jij vindt dat dit niet goed is en/of goed voelt. En dat kan dus heel veel zijn.
 
Hoe gaat het dan als ik een klacht/probleem heb ?

Je kunt altijd bij mij thuis aanbellen en om er zeker van te zijn dat ik er ben kun je me het beste even vooraf bellen. Mijn telefoonnummer is 0545-294785.

In het daaropvolgend gesprek laat ik je jouw verhaal vertellen. Ik adviseer je - afhankelijk wat jij ermee wilt-  je daarna verder. Ik ga niet na of je verhaal klopt, ik doe niet aan waarheidsvinding. Jouw verhaal is mijn basis. Soms is je verhaal zo ernstig dat ik je kan adviseren om het bij een bepaald persoon- of organisatie te melden (= doorverwijzen).  Ik kan je in dit proces ondersteunen, maar jij beslist wat er gebeurd. Ik heb geheimhoudingsplicht en daar houd ik me aan.

Wellicht denk je nu meteen aan hele zware misdrijven, dat is ook mogelijk, maar ook foute grappen, pesten, negeren, schelden, slaan, discriminerende opmerkingen, handtastelijkheden enzovoort is ongewenst gedrag.

Kan ik ook met een ander contact opnemen als ik klacht heb ?

Een ieder kan altijd (dag en nacht )  contact opnemen  met de  vertrouwenspersoonmeldpunt NOC*NSF, het telefoonnummer is 0900-2025590.

Ben je er ook voor diegene waarover geklaagd wordt ?

Jazeker !  Ik ben onafhankelijk en de vcp-er oordeelt niet  maar doet de eerste opvang en verwijst door.

Waarom heeft Dynamo een vcp-er ? We zijn toch een keurige vereniging ?

Het bestuur is verantwoordelijk voor de algemene gang van zaken. Het bestuur heeft ook als taak om ongewenst gedrag te voorkomen en hiervoor beleidsregels te hebben en deze verder door te ontwikkelen. De vcp-er adviseert het bestuur hierbij.

Tenslotte, natuurlijk zijn wij een prachtige vereniging met geweldige leden-, trainers- ouders en vrijwilligers, maar we mogen onze ogen niet sluiten voor de allerdaagse realiteit. Door het bespreekbaar te maken hopen we o.a. ongewenst gedrag te voorkomen. Mocht er ongewenst gedrag zijn dan weet je dat er op een serieuze- en zorgvuldige wijze binnen onze volleybalvereniging Dynamo mee omgegaan wordt.

Back to top