01dynamo-bannertbfinal

Vertrouwens Contactpersoon (VCP) bij Elite/Dynamo

Sanne, stel je eens even voor! 
 Mijn naam is Sanne Vreemann-Huijsman en ik ben sinds september 2018 vertrouwenscontactpersoon binnen Elite/Dynamo.
Ik ben 27 jaar oud en ik woon samen met mijn man Remi in Neede. Momenteel speel ik in Dames 2.
In mijn dagelijkse werk ben ik Persoonlijk Begeleider bij Stichting de Lichtenvoorde.

Wat doet een vertrouwenscontactpersoon?
Een VCP is een, door de vereniging benoemd, onafhankelijk persoon met 3 verschillende taken:
- Zorgen voor de eerste opvang bij een melding van ongewenst gedrag;
- Doorverwijzingen doen;
- Advies aan bestuur geven over preventie en beleid ongewenst gedrag.

Wat is ongewenst gedrag?
Definitie van ongewenst gedrag is: “Elke vorm van (seksueel-) gedrag of (seksuele-) toenadering, in verbale, non-verbale of fysieke zin, opzettelijk of onopzettelijk, die door de persoon die het ondergaat als ongewenst of gedwongen wordt ervaren.”

Als ik het kort door de bocht wil zeggen: alle gedrag waarvan jij vindt dat dit niet goed is en/of goed voelt. En dat kan dus heel veel zijn.

Hoe gaat het wanneer ik een klacht of probleem heb? 

Je kunt mij benaderen via email: sannehuijsman@hotmail.nl , via een dm op Instagram: @sannerds of via een messenger bericht op mijn persoonlijke facebook pagina.  

Zodra jij contact met mij hebt gezocht, neem ik contact met jou op. Dan maken wij een afspraak voor een gesprek, waarin ik je jouw verhaal laat vertellen. Ik adviseer je, afhankelijk van wat jij ermee wilt, daarna verder. Ik ga niet na of je verhaal klopt, ik doe niet aan waarheidsvinding. Jouw verhaal is mijn basis. Soms is je verhaal zo ernstig dat ik je kan adviseren om het bij een bepaald persoon- of organisatie te melden (= doorverwijzen).  Ik kan je in dit proces ondersteunen, maar jij beslist wat er gebeurd. Ik heb een geheimhoudingsplicht en daar houd ik me aan.

Wellicht denk je nu meteen aan hele zware misdrijven (dat is ook mogelijk), maar ook foute grappen, pesten, negeren, schelden, slaan, discriminerende opmerkingen, handtastelijkheden enzovoort is ongewenst gedrag.

Kan ik ook met een ander contact opnemen als ik een klacht heb?
Een ieder kan altijd (dag en nacht) contact opnemen met het vertrouwenspersoon meldpunt NOC*NSF op het telefoonnummer: 0900-2025590.

Ben je er ook voor diegene waarover geklaagd wordt?
Ja, ik ben onafhankelijk. De VCP-er oordeelt niet, maar doet de eerste opvang en verwijst door.

Waarom heeft Elite/Dynamo een VCP-er?
Het bestuur is verantwoordelijk voor de algemene gang van zaken. Het bestuur heeft ook als taak om ongewenst gedrag te voorkomen en hiervoor beleidsregels te hebben en deze verder door te ontwikkelen. De VCP-er adviseert het bestuur hierbij.

Tenslotte, natuurlijk zijn wij een prachtige vereniging met geweldige leden-, trainers- ouders en vrijwilligers, maar we mogen onze ogen niet sluiten voor de alledaagse realiteit. Door het bespreekbaar te maken hopen we o.a. ongewenst gedrag te voorkomen. Mocht er ongewenst gedrag zijn dan weet je dat er op een serieuze- en zorgvuldige wijze binnen onze volleybalvereniging Elite/Dynamo mee omgegaan wordt.